Sprzedać nową Octavie Tour i kupić Superba? - poraźdzcie!
czesc,
mam problem w stylu "osiolkowi w zloby dano, w jednym owies, w drugim siano"...
dotychczas jezdzilem O2 1.9 TDI z 2004 r. (wczesniej ze Skody byla Fabia II 1.4 TDI), w wakacje kuszony NOWYM SAMOCHODEM postanowilem sprzedac auto i kupic nowe - myslalem o Octavii Tour, Yeti albo Superbie. Yeti dosc szybko odpadl z placu boju i zaczalem sie zastanawiac nad podstawowa wersja Superba 1.4 TSI z niewielkimi dodatkami no i O2 Tour 1.4 z wiekszymi dodatkami - roznica wychodzila cos kolo 30.000 zl czyli w sumie bardzo duzo... Ale Superb ciagle chodzil mi po glowie... az do momentu kiedy w pracy sie okazalo, ze nie dostane premii, ktora w tym roku mialem miec. Tym samym na placu boju ostal sie tylko dzielny Tour 1.4
No i 3 pazdziernika odebralem maszyne i wrocilem zadowolony do domu - jezdze sobie niecale dwa tygodnie, a tu w piatek wieczorem informacje dostaje, ze jednak premie mam.... Super! Tylko teraz co? Szczerze mowiac kusi mnie znowu ten Superb, bo znowu mnie na niego stac.... a wlasciwie byloby mnie stac gdybym nie wydal kasy na Octavie dwa tygodnie temu.... No i teraz nie wiem co zrobic... Czy sprobowac sprzedac Octavie z ewentualna niewielka strata (kupilem auto w bardzo dobrej cenie, nizszej niz katalogowa, wiec potencjalnemu nabywcy to sie i tak powinno oplacac), czy jezdzic Octavia a olac Superba....???
Nie wiem..... kurde...
Za bardzo tez mi sie nie chce szukac jakos kupca.... dawac ogloszenia w otomoto itd... moze tylko dac na forum i jak ktos by chcial to wtedy oddac Octavie i kupic tego Superba a jak sie nikt nie znajdzie chetny to wtedy po prostu pozostac przy Okcie?
Jakies porady?????????
ps. Moj szkodnik jest taki jak w linku ponizej (z takim wlasnie wyposazeniem, czyli O2 Tour 1.4 liftback + pakiet optimum + czarny lakier + listwy boczne + dywaniki gumowe + tylna wycieraczka + radio Swing + siatki w bagazniku + stalowe kolo zapasowe + podlokietnik jumbo box) + halogeny (160 zl) jako atrapy + drugi komplet nowych stalowych felg KFZ (584zl) i nowych opon zimowych (756 zl) + listwy progowe i wyciszenie maski (razem 290 zl)
Wystaw i zobacz, co się będzie działo
Myślę, że nie powinieneś mieć problemu ze sprzedażą w tej cenie. Chociaż ja zamiast Superba wolałbym Elegance'a z 1,4TSI i DSG :diabelski_usmiech
marlej108, Superb z silnikiem 1,4 TSI ? Raczej średnio poza tym auto od O2 jest droższe o 30 tyś i nie masz już auta nowego a używane :P musiałbyś opuścić z ceny :P
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Re: Sprzedać nową Octavie Tour i kupić Superba? - poraźdzcie
Zamieszczone przez marlej108
... no i co tu zrobic...???
Mając na uwadze rosnące ceny paliw wybrałbym Tour'a 1.4. A premia niech sobie leży na lokacie i procentuje.
Czasami człowiek wpada w amok zakupów i traci zdrowy rozsądek. Trzeba nad tym starać się zapanować.
No to Agamek moze poda Ci ręke....bo on co troszku ma takie przemyslenia. A tak powaznie to moze ktoś z forum weźmie od reki.....niż ma czekać na auto ponad 3 miesiace. Tylko, ze przewaznie kupowane są Toury z gazem....wiec z 1,4 moze być problem
Kolego pamietaj, że przy sprzedaży auta w okresie do 6 m-cy od dnia zakupu zobowiązany jesteś do zapłacenia podatku w US. Dlatego przelicz sobie, czy warto! strata wartości zaraz po wyjeździe z salonu plus podatek...
marlej108, przecież Ty masz prosty temat: skoro masz kasę, nie jesteś zainteresowany wydaniem jej w bliżej okeślonej przyszłości na jakiś inny niż samochód cel, a w dodatku O2T nie jest Twoim idealnym środniem transportu - no i poprostu chcesz Superba, to sprzedawaj "starą-nową" bryczkę i kupuj nową kolubrynę
PS: fajnie dostawać taką premiuchę szczególnie co rok
marlej108 : Niezły agent jesteś ... auto znudziło się po 2 tygodniach :shock:
Moje pierwsze nowe auto znudziło się po 6 latach ( sprzedałem po 10 ... )
W przypadku Octavii przemyślenia podobne do Twoich miałem po 1,5 roku i szybko sie wyleczyłem gdy sprawdziłem realną utratę wartości.
Teraz już jest lepiej ale minimum to 5 lat nowym autem trzeba pojeździć żeby tak nie bolało przy odsprzedaży ... Weź pod uwagę że Octavia ma spadek wartości w 1 roku ok 30% ....
O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !
fanaberia...autora, ale rób jak uważasz, Twoja kasa :wink:
[ Dodano: Pon 17 Paź, 11 00:47 ]
jak już superb II, to tylko diesel, ew. mocniejsza benzyna. Ten superb ma już 3 lata, ale gdybym miał kasę sam chętnie bym go wziął , siedziałem w nim i oglądałem, to 2.0 tdi cr 170 kucy, mimo, że w autohandlu autko bez zarzutu. przez pierwsze 3 lata najbardziej tracą na wartości auta
Gratka.pl to serwis ogłoszeniowy z kategoriami: nieruchomości, praca, motoryzacja, dom i ogród, zwierzęta, dla dzieci, moda i uroda, usługi, noclegi oraz inne ogłoszenia
Marlej, nie szkoda ci kasy ??!! Rozumiem sprzedać samochód po 4 no niech bedzie po 3 latach, choć i tak dla mnie to za krótko - ja uważam że auto kupione jako nowe opłaca sie sprzedawać dopiero po ok. 5-6 latach, ale po 2 tygodniach ??? Dostaniesz po tyłku na Octavii i dołożysz kupę kasy do Superba który będzie miał dość dychawiczny silnik (jak na te wielkość i ciężar auta) i niezbyt dobre wyposażenie. Jak dla mnie gra nie warta świeczki, a mówiąc dosadnie pomysł bez sensu!
Jeśli ju wogóle kupować Superba 2 to minimum Ambition i z 1.8 TSI pod maską.
marlej108
"Twoja małpa, Twój cyrk"
jak nie masz pomysłu na wydanie kasy, to mogę zaproponować tuning obecnego autka.
Jakieś 15tys na wnętrze, wygłuszenia + car audio
Do tego przeszczep silnika na 1.8TSI albo 2.0TSI + dalsze modyfikacje.
Jest spora szansa, że będziesz miał z tego więcej frajdy niż z nowego biednego Superb'a
PS Ja bym dzieciaki do dziadków a sam z żonką poleciał w jakieś miejsce, które dotychczas mogłem jedynie na slajdach power pointa zobaczyć.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz